måndag 21 februari 2011

Intressant på många sätt

Jag blev mycket glad när jag hittade första skivan med Mother Earth - Living with the animals i en skivback. Den är intressant på flera sätt. Först och främst så är Powell St. John med, det var han som skrev låtar och spelade ihop med Janis Joplin i Austin i början på 60-talet. Han hann även med att skriva ett par låtar till 13th floor elevators också från Austin. Det andra som gör skivan intressant är att Tracy Nelson ibland jämförs med Janis Joplin som kvinnlig bluessångerska. Sist men inte minst så är ju skivan väldigt bra.


Skivan inleds med Powell St. Johns Marvel group med innerlig sång av Powell och fiol som tillsammans med munspel avslutar det hela med en liten psykedelisk touch.

Sen följer tung blues Mother earth av Memphis Slim framförd av Tracy Nelson och Michael Bloomfield på gitarr, fint pianospel av Nelson också. Här hör man faktiskt vissa likheter med Janis Joplin och henner extatiska sångstil.

Titelspråret Living with the animals är en väldigt skön liten blueslåt skriven och framförd av Powell St. John. Fiolspelet av Spencer Perskin känns helt rätt och låten är skör och mjuk i sin stämmning. Piano av Mark Naftalin och munspel av Powell ger låten en genuin känsla.

Down so low skriven av Tracy Nelson avslutar första sidan. Körsången ger nästan lite gospel- och countrykänsla åt låten.

Tracy Nelson sjunger fantastiskt på Cry on som inleder andra sidan. Låten är skriven av Allen Toussaint och en mysig Janis Joplin känsla infinner sig. Här finns förutom piano en stämmningsfull saxofon.

My love will never die är en tung blues med drivande gungande blås och perfekt avstämt piano och gitarr vars toner ensamt klingar ut. Powell St. John är en mycket inlevelsefull sångare.

Sista låten The kingdom of heaven (is within you) är en drömmande psykeldelisk låt skriven av Powell St. John. Den inleds med ett droppande ljud och övergår i lite blues och via flöjt, trummor och trumpet tillbaka igen.

Sammantaget en helmysig skiva, där framförallt Powell St. John har många vassa låtar som är värda att lyssna på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar