söndag 27 februari 2011

Världens bäst mixade live-lp

Bluegrassgruppen Old and in the Way gjorde bara ett album. Det var en liveinspelning från 1973 utgiven 1975 med titeln Old and in the way. Plattan är utgiven på skivmärket Round records som startades av Grateful Dead, avsett för sidoprojekt. En av medlemmarana är mycket riktigt Jerry Garcia här på banjo. De övriga medlemmarana är David Grisman på mandolin, Peter Rowan på gitarr, John Kahn på bas och Vassar Clements på fiol. Garcia, Rowan och Grisman även på sång. Rowan och Grisman hade tidigare spelat tillsammans i Earth Opera.

Skivan innehåller verkligen genuin musik, alltigenom akustiskt och instrumenten hörs kristallklart och ljudet böljar fram med små krusningar på vågorna när några toner från antingen Garcias banjo eller Grismans mandolin eller Clements fiol hörs extra tydligt i något solo. Även publiken hörs ibland, vilket skapar en härlig atmosfär, den verkar leva sig med.

Owsley Stanley skötte inspelningen. Han var annars känd för andra mindre trevliga aktiviteter mitt i den psykedeliska musikutvecklingen i San Fransisco på 60-talet.

Första sidans bästa låten är Grismans Old and in the way med fin sång i verserna och stämsång i refrängen. Mycket fångande melodi. Alla briljerar på sina instrument. Det är just det som är det roligaste med skivan att det är sådan fart i den och att man hör de svängande strängarna på speciellt mandolinen. Men helheten är det som betyder något.

Största överaskningen Wild horses en Rolling Stones låt i bluegrasstappning. Vassar Clements briljerar på fiol i Kissimmee kid och min favorit Land of the Navajo med en melankolisk stämmning avslutar skivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar