tisdag 12 april 2011

En musikalisk vävnad

Carole King hade själv och tillsammans med Gerry Goffin skrivet flera klassiska rocklåtar sedan slutet på 50-talet. Bland annat Will You Love Me Tomorrow och (You make me feel like) A natural woman som båda finns med på hennes egna skiva Tapestery från 1971 utgiven på Ode. Trots att hon var en sådan veteran så var detta bara hennes andra skiva. Texterna till låtarna finns med på baksidan av skivomslaget.
Musiken är perfekt ackompanjerad med främst henne själv på piano och en del bra gitarr förutom de vanliga trummorna och bas. Det ger musiken en genuin klar stämning. Carole King har en fin röst som balanserar perfekt mellan att vara vacker men ändå ha en viss karaktär och riv i sig.

Way over yonder innehåller en del fin körsång i bakgrunden som ger lite gospelstämning och en fin själfull saxofon som hörs ibland.

Anledning till att jag köpte skivan var låten You've got a friend som inleder andra sidan. En fantastisk låt som ger rysningar längs ryggraden när man hör den med sin underbara lite lagom sorgset allvarliga sång. En text som man både hör och nästan förstår. Tårarna tränger fram i ögonvrån. En liten svag fiol hörs bakom det dominerande pianot.

Where you lead har en del häftiga partier med stämsång och bra gitarr. Will you love me tomorrow? går i en mycket långsammare takt än man är van vid och är mycket sorgsen med fin stämsång med en mansröst i mitten. Nästa låt Smackwater Jack är lite mer upptempo med lite avslappnad elgitarr och orgel och svängig takt.

Alla sångerna är stillsamma och kontemplativa och bildar en fin helhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar