söndag 8 januari 2012

Äkta även på 80-talet

Simon and Garfunkel klassikern The Boxer blir överaskande ljuv country på skivan Roses in the snow med Emmylou Harris från 1980. Låten mår utmärkt av det helt akustiska ackompanjemanget. Snabbheten i strängpickandet och de virtuosa krusningarna som bara en mandolin kan åstadkomma ger låten den stämning som den skulle ha haft redan i originalet med Simon and Garfunkel. Det var så här den var tänkt att låta.

Den ursprungliga anledning till att jag köpte skivan var låten Jordan en traditionell låt. Här medverkar överaskande Johnny Cash. Hans mörka varma och innerliga röst ger låten en extra krydda. Han sjunger call and answer med de andra på ett genuint svängigt sätt. Jag hörde låten första gången framföras av Jerry Garcia i ett informellt jam som förevigades i filmen Festival Express om en turné tvärs över amerikanska kontinenten i Kanade med tåg. Bland annat Janis Joplin, The Band, Buddy Guy och Grateful Dead medverkade. Jerry spelade själv på gitarr och sjöng denna lilla trudelutt som jag försökte hitta på en skivinspelning. Helt underbar melodi.

Skivan inleds med titellåten Roses in the snow. Äkta snabb och glimrande bluegrass.

Wayfaring stranger går i en lite speciell takt och är lite speciellt arrangerad. Först ett stadigt kontrabasknäpp genom hela låten och akustiska gitarrslingor som inte följer samma mönster som andra låtar. Emmylous röst låter lite extra sprucken och isande vacker.

Green pastures medverkar Dolly Parton på lite körsång. Låten är lite eftertänksam och vacker. Med ett genuint bluegrassackompanjemang. Willie Nelson spelar gitarr.

På Ralph Stanley låten Darkest hour is just before dawn är det Ricky Skaggs som sjunger. Emmylou körar lite bara. Låten är långsam och eftertänksam full med härlig mandolin.

Först ut på andra sidan är I'll go stepping too en rasande snabb countrylåt. Med mycket fiol i olika slingor som samverkar fint med en lågmäld elektrisk gitarr.

You're learning en vacker långsamt flödande vals med lite country el-gitarr och fin mörk fiol och så klart underbar sånginsats av Emmylou.

Miss the Mississippi ska vara skriven av Bill Halley troligen inte den Bill Haley som gjorde Rock around the clock. En eftertänksam valslåt, den enda med piano på skivan.

Avslutar gör A. P. Carters Cold watch and chain. Här sjunger Emmylou tillsammans med Linda Ronstadt. Riktigt fin country med ett stänk av bluegrass. Ett fint mellanspel med mandolin och gitarr. Ricky Skaggs sjunger en vers.

En fantastisk skiva med idel äkta och genuint sound. Alla strängar hörs perfekt och mixningen är perfekt. Skivan är väldigt avstressande och avslappnad och mycket mycket vacker. Flera fantastiska musiker medverkar förutom Emmylou själv förstås. Jag vill gärna lyfta fram Albert Lee som spelar mandolin och även lite gitarr. Han spelar numera tillsammans med Bill Wyman i hans The Rhythm Kings.

Ett måste för alla som gillar country eller bluegrass eller genuin och innerlig musik i stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar