tisdag 17 juli 2012

Bo weevil med Teresa Brewer

En av mina favoritlåtar är Fats Dominos Bo Weevil. Den spelades in av Teresa Brewer i en annorlunda version 1956 på märket Coral. Sen spelade hon in den på nytt 1962 till en Greatest hits LP med nyinspelningar av låtar som hon gjort under 40- och 50-talen. Den kom ut på Philips records.

Teresa Brewer påminner lite grann om både Brenda Lee och Wanda Jackson men hon var lite mer åt jazz-hållet och dessutom var hon född redan 1931 och spelade in sina första singlar redan 1949. Hon var definitivt en rock n roll pionjär.

På skivan ackompanjeras Teresa troligen av musiker från Nashville eftersom inspelningen gjordes där. Enligt texten på baksidan kallades den effektfulla bakgrundskören för Milestone singers. Den påminner lite grann om The Jordanairs som var med på många inspelningar med Elvis Presley.

Skivan inleds med hennes mest kända låt Music, music, music. En glad medryckande låt i snabbt tempo med barpiano och en basröst som körar på ett par ställen.

A tear fell är en långsam vecker ballad. Melodin påminner mycket om My darling Clementine.

A sweet old fashioned girl har lite jazz över sig men är en trevlig svängig låt med bra driv ändå.

Till I waltz again with you är en mer avslappnad lätt jazzinfuerad låt. Den har en del klarinett och trumpet i sig. Den här var också nummer 1 i USA 1950.

Let me go, lover en välsjungen ballad.

Sida ett avslutas med klassikern Pledging my love. Teresa Brewer framför den mycket bra med långa toner och mycket känsla i rösten och fraseringen. Ackompanjemanget är också det mycket bra med trumpet i fint samspel med rösten och gitarren.

Först ut på andra sidan är Ricochet. En mycket glad och snabb men samtidigt avslappnad rock n roll låt. Kör i refrängen, trumpet och fina klanger från en elgitarr. Sånginsatsen är perfekt.

Empty arms är en ballad med fint piano och underbar tårdränkt sång av Teresa. Ganska contryinfluerad.

If you want some lovin' är en bra rock n roll låt. Mycket temperament i sången. Underbart trumpetsolo.

The ballad of lover's hill har något bekant över sig som jag inte kan placera. Påmonner om marschmusik. Fin insats på sången som är förstärkt av en bra kör. Teresas vackra röst blandas med en mörk manskör. Fina stråkarrangemang och toner från en akustisk gitarr och även fin bastrumma.

Min favorit Bo weevil kommer näst sist. Den går i snabbt tempo med kvinnlig kör och grymma slingor på elgitarr och intensiv sånginsats. Teresa Brewer gör en distinkt version av låten.

Avslutar skivan gör låten You send me. En avslappnad låt med lite stråkarrangemang och fin balanserad sånginsats. Trevlig melodi som knyter ihop säcken. En rock n roll ballad.

Sammantaget är mycket bra skiva med en sångerska som hade flera toppplaceringar på Billboard-listan i USA men som idag är ganska bortglömd. Hon slog igenom före rock n rollen men har ändå fångat en del av den energin i sin musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar