lördag 16 mars 2013

Mysigt och helgjutet

En av mina stora favoriter Elvis Presley gillade innerlig musik och gjorde flera inspelningar med gospellåtar. Den första skivan med gospelmusik var His hand in mine från 1959 utgiven på RCA. Gospelmusik fanns även med på soundtrackskivor som t ex Roustabout från 1964 utgiven på RCA.

Tyvärr har jag aldrig sett filmen så jag vet inte riktigt vad den handlar om. Av bilden på omslaget att döma så utspelar den sig på ett tivoli eller liknande. Skivan blev nummer ett på billboardlistan.

Musiken på skivan är en blandning av pop och rock n roll men även gospel och influenser av country. Elvis sjunger mycket bra och han har en underbar röst som utstrålar värme och snällhet på ett äkta och genuint sätt. Ljudbilden är varierad med både akustisk gitarr, elgitarr, piano och mycket blås. The Jordanaires körar fantastiskt bra och effekfullt. Ett helt underbart mysigt och helgjutet album med en helt underbar artist.

Titellåten Roustabout inleder. Vänlig, smidigt flödande låt med snabbt komp men avslappnad gitarr och sång. Fin kör i bakgrunden. Ofta spelar gitarren i call response stil.

Little Egypt påminner väldigt mycket The stroll men sin skrämmande sugande stil. Elvis sjunger bra och kören ger den en effektfullt skrämmande stämning. Inkluderar även en trevlig detalj med den djupa basrösten från The Jordanaires. Bra trumpet och bas.

Poison ivy league påminner mig också om en annan låt som jag inte kan placera. Den är väldigt vänlig och snabb med oemotståndligt härlig sånginsats från Elvis med kör. Skön ljudbild med mycket akustisk gitarr i mandolinstil. Även piano och en del brass hörs.

Nästa låt Hard knocks är skön rock n roll med bra ös. Melodin påminner mycket om Jailhouse rock. Basrösten från The Jordanaires är med här också.

It's a wonderful world är en avslappnat genomförd ballad. Elvis sjunger väldigt bra och fina gitarrslingor kompletterar.

A-sidans sista låt Big love big heartache har lite The Platters stämning över sig. Bra piano i bakgrunden.

Andra sidan inleder med One track heart. Har häftiga skallrande trumljud i början. Väldigt bra sång med duett mellan Elvis och The Jordanaires där basrösten förlänger på slutet. Fina gitarr- och pianoslingor till en bra melodi.

It's carnival time inleder med något som låter som ett positiv eller en orgelslinga. Lite som Pinball fantasies. Elvis sjunger alltid bra.

Carny time har en bra rock n roll känsla över sig. Fint piano. Väldigt kort låt.

Härnäst kommer en gospelsång There's a brand new day on the horizon. Kan inte placera vad den heter på svenska men jag är rätt säker på att den finns på svenska. Väldigt bra melodi. Instrumenten öser på med trummor och brass. Elvis sjunger fantastiskt innerligt.

Sist ut på skivan är låten Wheels on my heels. Bra rock n roll med fin trumpet och sånginsats utan kör den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar