fredag 29 mars 2013

Sprött, eldigt och psykedeliskt

Sångerskan Eartha Kitt är ett exempel på en artist som jag hört talas om genom ett Family Guy avsnitt. Stewie säger något i stil med "like a young Eartha Kitt rrr" till Brian. Senare har jag förstått att hon var en välkänd sångerska ända från 40-talet. Sorgligt nog så dog hon 2008 men hon var aktiv in i det sista. Det album jag tänkte skriva om här kom ut 1970 på etiketten Spark. Även om den är inspelad i Kalifornien så kom skivan aldrig ut i USA men i England kom den ut. Mitt exemplar är en svensk pressning.

Eartha Kitt har en speciell röst som är olik allt annat som jag har hört tidigare. I vissa låtar skapar hon en helt underbar drömsk atmosfär. I andra låtar tar hon i så att nackhåren reser sig. Hon varierar ständigt sin röst från mjuk spröd sång till kraftiga bastoner, eldiga utspel och lekfulla små väsande avslutningar på ord.

Ljudet på skivan är fantastiskt bra producerat, det blir aldrig för mycket ljud trots mycket stråk- och blåsarrangemang samt körer. Bob Kingston och Denny Diante var skivans producenter. Mycket bra arrangemang av Jimmie Haskell. Ibland blir de till och med lite psykedeliska. Omväxlande och dynamisk musik gjord med känsla.

I skivans första låt It is love (por amor) sjunger hon på alla sätt. Maffiga trummor och bra saxofoner. Hon tar i en grym ton i slutet.

Wear your love like heaven innehåller bra svävande elgitarrslingor. Bra kör. Hon sjunger vackert med bra varm avslutning på orden och ibland en väsande avslutning. Bra stråkarrangemang. Fina trummor. Otroligt drömsk förundrat vandrande stämning genom hela låten. Den första av tre Donovan-kompositioner på skivan.

I remember the rhymes, innehåller toner från barnramsor som dyker upp här och avbryter den normala melodin. Eartha Kitt sjunger väldigt bra till ett fint ackompanjemang. Melodin är väldigt medryckande och bra. En av ramsorna verkar vara samma som Charlie Truck. En annan verkar vara skvallerbytta bing bong.

Paint me black angels (angelitos negros) är otroligt stark drivande låt. Mycket blås. Starka trummor. Lite sydarmerikanska inslag. Hon tar i otroligt mycket och sjunger med kraft och passion. Ljudet är väldigt bra och nackhåren reser sig. Trumpeterna svarar henne när hon sjunger.

Avslutar första sidan gör en Donovan-låt. Catch the wind en väldigt mjuk och vacker låt med stråkar, piano och akustisk gitarr. Eartha Kitt sjunger fantastiskt vackert och mjukt. Mycket bra som kontrast till förra låten. Avslappande och behagligt. När vissa av stråkarna kommer så ryser man av välbehag. Bra körinsats.

Andra sidan inleder med My sentimental friend. Fortsätter med vackra stråkar. Mycket bra melodi. Vacker sånginsats ibland sjunger hon vissa ord väsande och med skojfriskt klipp i rösten. Lite mer upptempo och innehåller fina växlingar i dymamik. Ursprungligen en Herman Hermits låt.

Once we loved (se acabo) en stark låt. Med stark bas och maffiga trummor. Mäktigt blås med bland annat en bastuba som ger extra känsla. Fantastiska temperamentsväxlingar. Lite sydamerikanska inslag. Hon sjunger bra och med bra darr på rösten i slutet.

The way you are (asi eres tu) är eldig på ett glatt sätt med glimten i ögat. Hon sjunger riktigt varierat och kul att höra. Avslutar med lite spanska. Bra melodi.

Genesis känns lite som Elvis Presleys The wonder of you. Bygger upp stämning sakta men med mycket driv. En del blås och piano. Hon sjunger med mycket temperament och känsla.

Hurdy gurdy man här kommer elgitarren tillbaka och även akustisk gitarr. Samspelet mellan Earthas röst och gitarrerna och kören är otroligt bra. Hon sjunger väldigt bra och sjunger med viskande röst ibland och ibland med vanlig röst. Grym känsla för frasering. Bygger upp ett bra avslut på skivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar