måndag 6 maj 2013

Lättnar som morgondimman

George Kinney var ledare och låtskrivare i bandet The Golden Dawn. Deras enda platta Power Plant kom ut 1967 på märket International Artists. Samma märke som 13th floor elevators. Dessutom var George Kinney kompis med Roky Erickson. Ofta jämförs de två grupperna men jag tycker att de har varsitt distinkt sound där Golden Dawn har snabba låtar som samtidigt är mycket drömska.

Power Plant är en mycket psykedelisk platta där gruppens namn har lite mystiska övertoner. Texten på baksidan av omslaget är väldigt psykedelisk. Texterna till låtarna är väldigt psykedeliska. Musiken är framförallt pop och folkrock med några stänk blues och country här och var. Ibland är musiken också psykedelisk med sitar i vissa låtar men framförallt väldigt annorlunda drömska delar där George Kinneys röst och musiken runt omkring lättnar som morgondimman.

De spelar bra och framförallt trummor och bas tycker jag hörs lite extra. Även sången med George Kinneys ljusa röst och gitarr och sitarspelet är mycket bra.

Evolution har ett drivande tempo inte olikt 13th floor elevators Earthquake. Har ett säreget ljud med klockspel. En del bra piano och fina trummor som kommer fram ibland. Fina stänk av både gitarr och bas. Jimmy Bird spelade gitarr. Bill Hallmark bas. Bobby Rector trummor. Tom Ramsey gitarr. Och slutligen George Kinney på sång. Han var med och skrev samliga låtar men tar hjälp av de andra i gruppen så hela gruppen var delaktig i komponerandet. Frågan är vem som spelar munspel och sitar på skivan.

This way please har en mild melodiös framtoning. Fin drömmande gitarr och lågmäld sång med mystisk kör på låg volym. Bra växlingar i temperament i refrängerna.

Starvation har en rockigare framtoning med fint samspel mellan bas och gitarr som skapar ett grymt sväng.

I'll be around har en oväntad bluesig känsla med munspel. Bra dynamisk och känsloladdad sånginsats. Drivande tempo och ibland mer avslappnat.

Seeing is believing har en gladlynt countrykänsla. Med galen stämsång i refrängen.

My time bjuder på korta intensiva trumsolon, bra bas och fina gitarrslingor. I ett mellanspel blir det även lite österländska distade gitarrtoner. Väldigt driven melodi.

A nice surprise har en mer lågmäld flytande framtoning. Bra gitarr, sång och melodi.

Every day har en på ett plan påträngande melodi i början men efter en stund så kommer man in i den och rycks med. Bra dynamik i melodin med bra pauser och tonbyten. Lite vackert distad sitar i ett mellanspel och i slutet.

Tell me why är en positiv låt med lite stämsång. Skönt gitarr- och basspel med lite munspel också. Bryter ihop i slutet på ett psykedeliskt sätt.

Reaching out to you är en mycket vacker låt. Med bra drömska pauser och växlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar